Niam Infrastructure ja Evecon alustasid koostööd 84 MW mahus päikeseparkide ehitamiseks Lätis 

PRESSITEADE

11. september 2024

Rootsi taustaga investeerimisfond Niam Infrastructure ja Eesti energiaettevõte Evecon lõid ühisettevõtte ja alustasid  koostööd kokku 84 MW võimsusega päikeseparkide ehitamiseks ja arendamiseks Lätis.

Niam Infrastructure ja SIA Evecon alustasid koostööd kokku kuni 84 MW võimsusega päikeseparkide ehitamiseks 11 asukohas üle Läti. Tegemist on märkimisväärse investeeringuga selle piirkonna taastuvenergia sektorisse ning see näitab Läti turu tugevat kasvupotentsiaali.

Esimesed kuus päikeseparki tootmisvõimsusega ligi 40 MW on juba ehitusjärgus ja valmivad plaani kohaselt  2025. aasta märtsi lõpuks. Teise etapi ehitus, mis hõlmab viit päikeseparki tootmisvõimsusega ligi 44 MW, peaks algama enne 2024. aasta lõppu.

Niam Infrastructure’i tegevjuht Sverker Åkerblom kommenteeris investeeringut:  “Oleme põnevil, et saame teha koostööd Eveconiga arendades päikeseparke ja salvestuslahendusi kasvaval Läti turul. Oleme juba pikka aega jälginud Eveconi tegevust ning Balti turgu laiemalt ja meile avaldas muljet Eveconi võimekus ja asjatundlikkus Läti energiamajanduse arendamisel. Ootame põnevusega koostööd Eveconiga, et ühiselt need projektid ellu viia ja ära kasutada Läti pakutavad võimalused.”

Lisaks päikeseenergia projektidele keskendub koostöö ka energiasalvestusvõimaluste aktiivsele arendamisele. Uuritakse võimalusi ja potentsiaali arendada salvestusvõimsust päikeseparkide juures. Samuti uuritakse erinevaid energiamüügistrateegiaid, sealhulgas elektrienergia ostulepinguid, et maksimaalselt väärtustada toodetud energiat.

Niam Infrastructure tagab ehitusfaasis omakapitali rahastamise, millele lisandub projekti rahastamine Citadele Banka poolt. Projektid lähevad pärast valmimist Niam Infrastructure’i ja Eveconi ühisomandisse ja neid opereeritakse ühiselt.

Eveconi tegevjuht Karl Kull sõnas: “Koostöö Niam Infrastructure’iga võimaldab kombineerida Eveconi esindatuse Balti riikides ning kolmel turul saadud kogemused Niami senise infrastruktuuriinvesteeringute kogemusega. See partnerlus võimaldab meil strateegiliselt uurida ja arendada uusi võimalusi kogu Balti piirkonnas.”

Citadele Banka juhtkonna liige ja korporatiivsete äriklientide osakonna juht Vaidas Žagūnis lausus: “Meil on hea meel toetada roheliste taristuprojektide arendamist Lätis, kuna need algatused on üliolulised, et suunata Balti piirkond jätkusuutlikkuse ja energiasõltumatuse tuleviku poole. Investeerides nendesse projektidesse edendame mitte ainult majanduskasvu, vaid näitame ka oma pühendumust vastutustundlikule ja keskkonnasõbralikule finantstegevusele, millest saavad kasu nii majandus kui ka keskkond.”

Investeeringut toetab Euroopa Liidu InvestEU fond.